Japan als exportmarkt voor Nederlandse Muziek

Shibuya Showcase Festival

Cedric Muyres vertrok enkele weken geleden voor het eerst met de acts I Am Oak en Kim Janssen naar Japan. Met een vooraf opgesteld plan en een duidelijk doel. Want zo vanzelfsprekend is een trip naar Japan immers ook weer niet. Dat geldt uiteraard ook voor Jochem Tromp die al langer in Japan actief is en met Benny Sings al eerder naar Japan was afgereisd. Maar op basis van welke elementen besluit je daadwerkelijk de trip naar het verre oosten te maken?

"Het was een goed moment om met I am Oak en Kim Janssen naar Japan te gaan", vertelt Cedric. "Beide acts hebben op verschillende Japanse onafhankelijke labels hun laatste album uitgebracht. Maar de mensen van deze labels hadden we nog nooit eerder face-to-face ontmoet. Alleen contact hebben via mail met Japanse labels blijft onhandig. Zowel door de taalbarrière als de onkunde van de Japanner om ‘nee’ te zeggen. Persoonlijk contact is makkelijker en doeltreffender en het helpt om iedereen nu een keer gezien, gesproken en meegemaakt te hebben. Daarnaast hadden de bands nog nooit in Japan gespeeld. Directe aanleiding was de mogelijkheid om op te kunnen treden op het Shibuya Showcase Festival. Daar hebben we zelf nog enkele eigen kleine shows aan toe kunnen voegen voor beide bands. Omdat de bezoekers van het Shibuya Showcase Festival met name uit alle delen van de wereld komen, waren de eigen shows een goede aanvulling om zo voor een overwegend Japans publiek te spelen. Op deze manier hebben we, naast de albumrelease, beide bands live kunnen introduceren in Japan."

 

 Meerdere activiteiten

Niet alleen timing is belangrijk maar ook de planning van verschillende activiteiten is voor Jochem belangrijk in de keuze om te investeren in een reis naar Japan met Benny Sings: “Het nieuwe album van Benny Sings is net uit in Japan. Naast promotie voor het album hebben we ook een aantal shows opgezet. Maar we hebben de reis ook gebruikt om een zakelijke afspraken te plannen en schrijfsessies met lokale artiesten te organiseren. Daarnaast hebben we verschillende live radio-optredens gedaan en gespeeld tijdens een business-to-business showcase evenement georganiseerd door de Nederlandse Ambassade in samenwerking met ons Japanse label. Ook hebben we een bezoek aan Spotify Japan gebracht en tot slot diverse interviews voor magazines, websites en tv gedaan."

Jochem speelde overigens ook een rol in de deelname van I Am Oak en Kim Janssen op het Shibuya Showcase Festival: “Het was belangrijk voor mij om het Shibuya Showcase Festival bij te wonen, omdat ik de contacten tussen Cedric, het festival, de live promotor, het pr-agency, Buma Cultuur en de Nederlandse Ambassade heb opgezet. Ik wilde zien hoe de artiesten werden ontvangen en hoe het showcase festival was gegroeid ten opzichte van vorig jaar." 

Japan is al langer het werkterrein voor Jochem. Het is een belangrijke exportmarkt en daarmee een belangrijk onderdeel van de buitenlandstrategie: “Voor Benny Sings is Japan één van de belangrijkste landen waar we niet alleen elk jaar optreden en nieuwe muziek uitbrengen, maar ook samenwerken met lokale artiesten. We maken gezamenlijk muziek voor commercial en tv series. We proberen daarin elk jaar een stapje te groeien door nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan. Maar ook door meer aan marketing te doen en nieuwe optredens proberen te boeken. Los van de plannen met Benny Sings onderzoek ik of er meer en regelmatiger uitwisseling kan plaatsvinden tussen Nederlandse en Japanse artiesten en muziekbedrijven.”

 


Voorbereiding en creativiteit

“Om alles zo goed mogelijk voor te bereiden heb ik voorafgaand veel contact gezocht met Nederlandse collega’s, zoals Jochem Tromp, die al langer zaken doen in Japan”, licht Cedric toe. “Om zo licht, goedkoop en efficiënt mogelijk te reizen hadden we één team en backline samengesteld. Via mijn contact bij Gibson NL ben ik gekoppeld aan Gibson Japan voor leengitaren tijdens de tour. Ik heb een Japans- en Engelssprekende tourmanager geregeld en iemand meegenomen om de trip te documenteren in foto’s en video. Beide zijn ook gedeeld door 3voor12 in combi met een tour-dagboek door Kim en Thijs (I am Oak). Samen met de labels en Shibuya Showcase Festival hebben we zoveel mogelijk aandacht rondom de shows gerealiseerd en tijdens de trip hebben beide acts via de labels nog een interview gedaan.

”Bovenop de door Cedric genoemde voorbereiding en activiteiten hebben zowel I am Oak (I am Oak - Golden Pavilion) en Kim Janssen (Kim Janssen - Tors) een Japanse single met Japanse ondertiteling-video in samenwerking met de labels op het Shibuya Showcase Festival uitgebracht: “Merchandise hebben we laten verkopen door de Japanse labels. Toen we de 4de show door een tyfoon moesten annuleren, hebben we er alles aan gedaan om die verloren dag toch nog goed te benutten door een fotoshoot  te doen met I am Oak en met beide bands nog een akoestische sessie op te nemen. Deze wordt op dit moment nog afgemixt en ge-edit. Zo kunnen we nu na de trip ook nog iets van nieuwe content delen met alle partijen.”

 

Het grotere plan

Voor Cedric en de twee acts was de tocht naar Japan onderdeel van een groter plan. “Dat plan was er al voordat we afreisden vanwege de Japanse releases van beide bands. Dat plan loopt zeker door richting de nieuwe releases van beide bands voor 2019. Met deze eerste trip naar Tokyo worden nu ook de plannen bekeken voor mogelijke opvolging in de rest van Japan. Voor I am Oak wordt bijvoorbeeld een solo tour overwogen. Maar wellicht lukt het ook nog wel met band. En wanneer niet nu dan de eerstvolgende keer. Ik heb gemerkt dat er absoluut een publiek is voor de muziek van deze bands in Japan. Dus we gaan proberen dat publiek zo goed mogelijk te bereiken!”


Streaming 

Jochem, die al ruim 10 jaar onafgebroken naar Japan reist, signaleert dat de wereldwijde veranderingen in de muziekindustrie met verschillende snelheden worden geaccepteerd: “Er is een hoop veranderd in die afgelopen tien jaar. De wereld is online. De muziekmarkt verandert razendsnel en het contrast dat daardoor ontstaat zie je juist in Japan terug. Door de trage acceptatie van streaming, en daarvoor al downloads, ontstaat er een gat tussen fysieke en digitale muziekconsumptie. Er wordt nog relatief stevig vastgehouden aan fysiek product en het aantal CD-zaken is nog zeer behoorlijk. Dat maakt het lastig om je wereldwijde online, lees streaming, focus door te trekken. Dit terwijl de markt voor internationale independent of niche muziek onder druk staat, omdat er minder in wordt geïnvesteerd. Doordat de wereld online is zijn westerse acts ook minder uniek. Alles is immers online te vinden. J-Pop en ook zeker K-pop zijn populair bij een groot en jong publiek en domineren in de media en op de streaming platformen.” 

Hoewel het dan paradoxaal lijkt, liggen volgens Jochem juist daar volop kansen voor Nederlandse acts: “Ook in Japan gaat de markt groeien door streaming. Spotify is pas 1,5 jaar actief in Japan. Er wordt door zowel Apple en Spotify als ook een aantal lokale partijen flink in streaming geïnvesteerd. Het is een kwestie van tijd dat daardoor ook weer meer geïnvesteerd kan worden in internationale acts. De markt om live te spelen is groot en gezond. Nu meer Nederlandse acts in verschillende genres actief zijn in UK en VS – wat zeer belangrijk voor je verhaal in Japan is - en er meer dan ooit wordt samengewerkt door artiesten uit verschillende landen, maakt dat je als artiest interessant kan zijn voor de Japanse markt. Ik geloof dat streaming ook in Japan zal helpen om nieuwe fans te bereiken. Wel is het nu nog belangrijker dan een aantal jaar geleden om je als buitenlandse artiest op meerdere vlakken te onderscheiden. Live spelen, zichtbaar zijn in het land, proberen aansluiting te vinden via de lokale online kanalen bij lokale artiesten en je internationale verhaal in de UK en VS moet sterk zijn.” 


Amerikaans label

“Concreet zijn we met Benny Sings nog volop in de promotie van het album,” vervolgt Jochem. “ Er komt een nieuw single met bijbehorende videoclip, enkele remixes en een sessie die we hebben opgenomen met het Japanse blog ‘Spincoaster’.  We blijven op zoek naar nieuwe mogelijkheden om op te treden. Voor een act als Benny Sings betekent dit op nieuwe festivals spelen en naar grotere clubs proberen toe te werken. Waar mogelijk in combinatie met shows in Korea en China. We brengen het nieuwe album begin 2019 uit via een Amerikaans label.  Dat gaat ons in Japan zeker helpen een nieuwe doelgroep te bereiken. Daarnaast liggen er plannen om actief te zijn rondom de Olympische spelen op het speciale culturele evenement met andere Nederlandse acts. Over het showcase festival heb ik positieve feedback ontvangen over de bijdrage van I Am Oak en Kim Janssen. Wanneer de mogelijkheid zich aandient, wil ik zeker kijken om volgend jaar ook weer een bijdrage te leveren aan het festival. In het delen van kennis, of met een andere Nederlandse act."